Tävlingsspecial! I årets tredje nummer får du koll på varför tävlingar är så viktiga för svenska klubbar, hur du kan bli en bättre golfare genom att tävla och få styr på nerverna och kunna prestera när det gäller.

Läs hela tidningen digitalt här.

Axplock ur innehållet

Omslaget på tidningen Golfa! nr 3-2021. Närbild på en ung kvinnas ansikte, där hon gör en nervös min.

Därför är tävlingar klubbarnas livsnerv

Kanske är du en tävlingsfantast, eller så undviker du helst klubbtävlingar helt och hållet. Oavsett vilket är tävlingar en naturlig del av golfens klubbliv, och viktiga för såväl ekonomin som gemenskapen.

Ronden med Therese Bohlin

Företagsledare, marknadsföringsexpert och före detta golfproffs. Therese Bohlin gick från tourspelare till vd för Prime, en av Sveriges största byråer – men har fortfarande 1 i handicap.

Nybörjaren som vågade tävla

Att spela tävling är kul och sporrande, särskilt om man spelar bra. Men det kan också vara läskigt. När Nicole Auld nyligen tog steget att delta i sin första tävling blev hon motiverad att träna ännu mer.

"Att tävla är en kul grej som ger golfspelet det där lilla extra. Vad gör det om det inte går som man tänkt sig? Det är ändå ingen annan än du som kommer att minnas det."

Tävla dig bättre

Stadiga rutiner, träning med sparring och att »tänka som en rökdykare« är några sätt att bli en bättre golfspelare. Men det allra bästa sättet att utvecklas är faktiskt att tävla, i alla fall om man frågar landslagscoachen Fredrik Wetterstrand.

Ett par för par

Att spela partävling med sin livskamrat kan vara en prövning, men det kan också vara något av det roligaste som finns. Det vet Karin Bergman och Peppe Eng.

Pojke i tolvårsåldern slår ett kraftfullt slag med en järnklubba på en golfbana.

Vilken spelform passar dig?

Poängbogey och scramble i all ära, men det finns många andra spelformer som passar för tävlingar mellan vänner, med en partner eller varför inte mot en hel digital golftour.

En lyckad premiär

Kan kvinnor och män verkligen tävla mot varandra på rättvisa villkor? Ja, kolla bara på Scandinavian Mixed.

"Tävlingen har varit banbrytande och jag hoppas verkligen att den inspirerar nästa generations dam- och herrspelare", sa Henrik Stenson, som var värd för tävlingen tillsammans med Annika Sörenstam.

Tillbaka till ordinarie golfregler

Coronapandemin vände uppochned på världen, och även om vi fortsatte att spela golf så gjordes det med undantagsregler för att minimera risken för smittspridning. Nu när restriktionerna lättas är det dags at t återgå till golfens ordinarie regler.

En stående man pratar med annan man som sitter i rullstol, utomhus på en golfanläggning.

Luleå pushar för paragolfarna

I Sverige ligger vi långt framme när det gäller att tillgängliggöra golf för fler. Luleå GK är en av klubbarna som går i bräschen.

I sommar firar deras träningsgrupp för paragolfare tio år. Bakom satsningen står initiativtagaren Björn Ruthberg.

Brobyggarna i Bro Bålsta

I golfens seriespel tävlar spelare i lag i sina olika ålderskategorier. Bro-Bålsta Golfklubb har tagit detta ett steg längre. Med sin egen tävling Team Trophy låter de klubbens alla lag mötas i en intern kamp för att avsluta säsongen gemensamt. Initiativet når inte bara full uppslutning, det har också bidragit till att bygga broar över generationer.

Läs hela tidningen digitalt här.