Är golf billigt eller dyrt och vad får man för pengarna, egentligen? Årets andra nummer av Golfa! djupdyker i en av Golfsveriges stora frågor. Dessutom: smittskyddsprofessorn om golf i pandemitider, fem nya stortävlingar på hemmaplan och dags för golfhemester i Norrland.

Läs hela tidningen digitalt här.

Axplock ur innehållet

Framsida på tidningen Golfa nummer 2-2021. Tidningens logotyp i gult, grönt gräs med dräneringsdike grävt rakt över gräset samt texten Är golf billigt eller dyrt.

Är golf billigt eller dyrt?

Det är temat för det här numret av Golfa!. Dyrt, säger unga spelare. Billigt, säger golfklubbarna. Sanningen ligger kanske någonstans däremellan – och beror på hur mycket du spelar.

Hur vill de unga spela golf – och vad vill de betala?

Ungdomsbarometern: Golf är en inkluderande men dyr sport, enligt en ny undersökning bland Sveriges unga golfare – som var den åldersgrupp som ökade allra mest i fjol.

Bättre tillgänglighet, prisvärda medlemskap, flexibilitet i bokningssystemen och fler niohålsbanor står högt på deras önskelista.

En porträttbild av en man med grått hår, glasögon och i rutig kostym, sittande i en stor aula med guldfärgade stolar.

Intervjun: smittskyddsprofessorn om golf i pandemitider

Jan Albert, professor i smittskydd, har varit en av de mest framträdande expertrösterna under pandemin.

När hans forskning leder till ett vetenskapligt framsteg är det lika tillfredsställande som att göra en hole-in-one – vilket han lyckats med vid två tillfällen.

Eldsjälarna gav klubbhuset ett lyft

Tack vare ett gäng handlingskraftiga medlemmar möter Sunne Golfklubb säsongen med ett nyrenoverat klubbhus, som gjort för skönt »häng«. Renoveringen var välbehövd. 30 års slitage sätter sina spår.

Men för en liten klubb utan stora ekonomiska muskler hade renoveringen fått vänta, om det inte varit för den ideella projektgruppen och de partners som ställt upp.

Hemvändare med höga ambitioner

Yngre kvinna med blont uppsatt hår och vit skärmkeps svingar en golfklubba.

Den 29 juli drar Nordic Golf Tour i gång. Startfältet är starkt. En spelare värd att hålla lite extra koll på är Linda Lundqvist, tvåa i fjolårets birdieliga.

Men sitt livs kanske häftigaste birdies gjorde hon på det tolfte hålet på Augusta National – en av golfens mest magiska platser.

18 hål på 48 minuter

Kristoffer Lindén hinner gå en runda före frukost. Eller snarare springa. Speedgolf kombinerar löpning och golf, men du behöver inte vara i toppform för att bli fast.

En röd robotgräsklippare klipper en fairway. I bakgrunden syns två golfspelare på håll.

Robotarna leder vägen

På Skövde GK ansvarar robotgräsklipparna för att hålla spelytorna i schack.

Förutom greenerna då, där är människan fortfarande överlägsen.

Tina Nordström: Mat på banan

Ladda för golf! Att det vi äter i hög grad påverkar hur vi mår vet de flesta, men hur viktig är kosten för ditt golfspel?

Väldigt, om man ska tro amatörgolfaren och proffskocken Tina Nordström. Det behövs rätt bränsle till kroppen för att behålla orken, fokus och glädjen under hela rundan.

Blicken mot norr

Vy ovanifrån över en golfgreen där en person står och puttar, omgiven av en skog i höstfärger, I bakgrunden blå himmel och en elledning.

Fjolårets hemestertrend ledde till att golf i norr fick ett rekordlyft. 2021 lär inte bli något undantag – det är hög tid för golfarna att dra till fjälls!

I juli kan du spela dygnet runt tack vare midnattssolen. Även om du peggar upp klockan 21 kan du spela 18 hål – det makalösa ljuset gör rundan till en unik upplevelse.

Nyfiken? Läs hela tidningen eller enstaka artiklar digitalt här.